Skip to main content

Natuurlijk is klemmen en knarsen helemaal niet aangenaam en wil je het liefst zo snel mogelijk afleren. Wij helpen je hier graag bij. Hieronder lijsten we heel wat oplossingen op voor bruxisme.  Je kan deze zelf ondernemen om het klemmen en knarsen te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen.

Opbeetplaat als oplossing tegen bruxisme

Het meeste gekende is de opbeetplaat of soms ook wel “nachtbeugel” genoemd in de volksmond. Hier krijg je vooral een beschermend effect van de tanden door de druk te gaan verdelen over de verschillende tanden. Dit is interessant, op voorwaarde dat je ook de oorzaak gaat aanpakken.

Kinesitherapie als oplossing tegen bruxisme

Je kan ook bij de kinesist langsgaan om oefeningen uit te voeren die gericht zijn op het aanpakken van fysieke spanning in de nek en kaken. Ook de algemene conditie en houdingshygiëne wordt hier aangepakt.

Stressmanagement als oplossing tegen bruxisme

De grootste boosdoener is vaak stress. Het lichaam gaat deze al knarsend gaan verteren, wat op zich goed kan werken, maar niet als je stressberg te groot is. Op die manier maak je je tanden kapot.

Inzichten verwerven in de problematiek van bruxisme

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de zaken die het klemmen en knarsen veroorzaken. Zo kan je kleine dingen aanpassen in je leven om de kans op klemmen en knarsen te verminderen. Je kan naar een tandarts stappen voor advies, de kinesist voor oefeningen of een psycholoog om te leren omgaan met stress.

Vicieuze cirkel van bruxisme doorbreken

Er zijn heel wat verschillenden elementen die de vicieuze cirkel kunnen doorbreken. Je kijkt best hoe jouw puzzel juist in elkaar zit en in functie daarvan kan je verschillende acties ondernemen.

Gedragsverandering als oplossing tegen bruxisme

Je kan correcties gaan aanbrengen door je bewust te worden van je onbewuste mondgedrag. Een nieuwe gewoonte aanleren kan wel eventjes duren. Als je een gewoonte leert aanpassen gedurende de dag, zal de nacht ook volgen.

Meer weten over hoe je bruxisme kan oplossen?

Kaakpunt helpt je graag met inzicht te geven en bied je concrete tools en technieken aan om hiermee aan de slag te gaan. Neem gerust contact met ons op.

Leave a Reply