Skip to main content

Klemmen en knarsen kunnen heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengen. Niet alleen hoofdpijn en kaakpijn zijn het resultaat van bruxisme. Hieronder sommen we alle pijnsymptomen op voor jou die opgebouwde spierspanning kunnen veroorzaken:

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vaak voorkomend symptoom. Zowel achteraan het hoofd (occipitaal), aan de zijkant boven je oren (temporaal) of rond je oogkas. De pijn kan drukkend en zeurend zijn, maar scherpe pijnscheuten zijn ook mogelijk.

Kaakpijn

Kaakpijn kan veroorzaakt worden door spierpijn, maar er kunnen ook gewrichtsklachten ontstaan door de mechanische druk die zich opbouwt ter hoogte van het gewricht.

Tandpijn

Tandpijn kan ontstaan door uitstralingspijn vanuit de kauwspieren. Het wordt heel vaak verward met “echte” tandpijn. Hier kan de tandarts zeker uitsluitsel over geven, hij/zij inspecteert namelijk het aangezicht en het gebit. De tandarts kijkt hoofdzakelijk naar de aanwezigheid van slijtage en afdrukken van de kiezen in de wang- en tong. Dat zijn indirecte aawijzingen voor knarsen en klemmen.

Oorpijn

Spierspanning kan niet alleen tandpijn veroorzaken, maar ook druk in het oor. Soms wordt het kaakkopje teveel naar voor getrokken en kan dit tot blokkades leiden. Dat varieert van klikken van de kaak tot volledige blokkades.

Nekpijn

Bij het opspannen van de kaakspieren worden automatisch de hoge nekspieren mee opgespannen. Gespannen spieren in de kaak vertalen zich dus snel in gespannen nekspieren.

Tandschade

Dit spreekt voor zich. Klemmen en knarsen kunnen er voor zorgen dat er stukjes van de tand afbreken, maar kunnen ook een soort van “stressfracturen” veroorzaken.

Meer weten over hoe je komaf kan maken met jouw hoofdpijn en kaakpijn?

Vaak kunnen we niet naar één duidelijke oorzaak wijzen, meestal spelen er meerdere factoren een rol. Wil je graag meer informatie omtrent deze negatieve gevolgen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Leave a Reply