Skip to main content

Bruxisme is een moeilijk woord voor klemmen en knarsen dat gehanteerd wordt door artsen en therapeuten. Dit kan zowel overdag als ‘s nachts. Het gaat over mondgedrag dat heel onbewust is.

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten van bruxisme?

Bruxisme in de vorm van knarsen.

Bij knarsen gaan de tanden en kiezen krachtig over elkaar schuiven. Het bewegen gebeurt schuin ten op zichte van elkaar en gaat dus een knarsend geluid maken. Dit gebeurt meestal in de nacht en komt vaak voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Je partner, ouders of huisgenoten kunnen dit dus opmerken zonder dat jij je hiervan bewust bent.

Deze vorm van bruxisme kan onschuldig zijn, maar het kan ook voor grote problemen zorgen. Bij voldoende intens knarsen zal je tandarts schade kunnen opmerken aan je tanden. Wanneer je echt serieus gaat doorknarsen, kan je zelfs stukken van je tanden of prothesen afbreken. Het is kan dus zeer belastend zijn voor de tanden.

Bruxisme in de vorm van klemmen.

Klemmen is in eerst instantie het krachtig op elkaar zetten van de tanden en druk opbouwen. Ook het fixeren van de onderkaak of het aangezicht beschouwen we als klemmen. Hierbij gebeurt de zijwaartse beweging niet die bij knarsen wel gezien wordt. Meestal komt deze variant meer voor dan het puur knarsen, want het gebeurt namelijk zowel ’s nachts als overdag. Tijdens corona zagen we ook een enorme stijging, het dragen van mondmaskers is hiervan de oorzaak.

Deze vorm van bruxisme is vaak onschuldig, maar het kan heel wat problemen met zich meebrengen, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten en vergroting van de kauwspieren. Het is kan dus zeer belastend zijn voor de tanden.

Leave a Reply